"Keşkesiz" Veri Yönetimi

SPSS'te veri analizi yapmadan önce, doğru sonuçlar elde etmek için veri doğruluğunu kontrol etmek çok önemlidir. Tüm değişkenleri analiz ederek hata kontrolü yapılmalı ve aralık dışı ya da tutarsız veriler tespit edilmelidir. #Keşkesiz Veri Yönetimi

KISA BLOG

Dr. Deniz Özel

11/17/20241 min read

veri yönetimi
veri yönetimi

Veri girişini tamamladık. Hemen p değeri aşkıyla analize geçiyor muyuz? Tabii ki hayırr 😊Peki ne yapıyoruz?

Öncelikle SPSSte analyse-descriptive statistics-frequencies menüsünden tüm değişkenleri sağ tarafa göndererek (CTRL+A kısayolu ile) OK diyoruz. Sonuçları tek tek inceleyerek hata kontrolü ve düzeltmeleri yapıyoruz. Bu işlemi veri doğruluğundan emin olana kadar tekrar tekrar obsesifce yapmanızı öneririm (acaba kimin gibi🙈) Mesela fotolardaki gibi, bazı aralık dışı veriler olduğunu görebilirsiniz. İşte bunlar hep klavye hatası. Hata yapmak çok normal, fark etmemek ise ihmaldir😣

Tek tek değişkenleri kontrol etmenin yanı sıra, birbiri ile tutarlı olması gereken değişkenleri de ihmal etmemeliyiz.

Bazen de veriler aralık içinde olsa bile tutarsız olabilir (en tehlikelisi☠️). Verilerin tutarlı girilip girilmediğini nasıl anlarız?

Uyumlu olması gereken değişkenleri yani farklı sütunları yan yana getirip değerlendirebilirsiniz. Örneğin egzersiz, egzersiz sıklık, egzersiz süre değişkenlerinin tutarlı olması gerek. Bu şekilde tutarsızlıkları görebilirsiniz. (Egzersiz yapıyor ama süre yok, egzersiz yapmıyor ama süre var gibi…).

Sütunları seçip sağ tıkla artan veya azalan şekilde sağ tıkla sıralayarak (sort descending veya ascending) tutarsızlıkları görebilirsiniz. Veya tutarlı olması gereken değişkenlere çapraz tablo yapabilirsiniz.

Unutmayalım ki doğru analizin ilk koşulu doğru veri girişidir. Keşkesiz veri girişleri diliyorum👌